Home Productiever 5 Tips om je Doelen te Bereiken

5 Tips om je Doelen te Bereiken

6 min read
0
0
402

Doelen stellen kan veel motivatie opwekken. Als je het op de juiste manier doet tenminste. Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe stel je een doel nou zo op dat je de meeste kans hebt om ‘m daadwerkelijk te bereiken?

Er zijn verschillende strategieën bekend. Ik heb er vijf op een rijtje gezet voor je. Laten we maar direct beginnen.

1. Balans. Bij het stellen van je doelen zul je merken dat je ze eigenlijk kunt onder verdelen in verschillende onderwerpen. Zorg ervoor dat je aan elk onderwerp voldoende aandacht besteedt. Je kunt het een beetje vergelijken met een wiel met spaken. Als een of meerdere spaken langer zijn dan de rest, krijg je een slag in het wiel en zal ’t niet meer soepel draaien.

Zorg ervoor dat de doelen die je stelt wel goed passen bij de rest van je ontwikkeling als persoon. Ga voor de top, maar vergeet niet dat Rome ook niet in één dag gebouwd is.

2. Plan acties vanuit je doelen. Een doel en een actie op je todo lijst zijn niet hetzelfde. Het doel is waar je uiteindelijk naar toe wilt. Op je todo lijst zet je specifieke acties die je moet gaan uitvoeren om bij je doel te komen. Pak eens een A4-tje, schrijf in het midden heel groot je doel en schrijf daaromheen alle acties die je kunt bedenken die je dichter bij dat doel gaan brengen.

3. Deel je doelen met anderen. Veel mensen houden hun doelen voor zichzelf. Dat is natuurlijk wel lekker binnen de comfort-zone, maar het is op die manier heel eenvoudig om een doel te laten schieten. Wanneer je vaak aan anderen laat weten wat je wilt bereiken zul je op een gegeven moment te horen krijgen van: ‘jij wilde toch ding x bereiken, is dat nog niet gelukt?’. Dat is niet leuk om te horen als je datgene nog niet bereikt hebt en kan dus op die manier motiverend werken, maar je zult sowieso je doelen sneller willen bereiken om dit soort vragen te voorkomen.

4. Schrijf je doelen op. Ook al klinkt het heel logisch, dit is een hele belangrijke tip. Je moet een doel niet klakkeloos stellen en ‘m vervolgens enkele weken later weer helemaal vergeten zijn. Schrijf je doelen op een blaadje en lees ze regelmatig door. Doelen veranderen is helemaal niet erg. Zolang je maar weet waar je naartoe wilt. Je kunt je doelen beschouwen als een soort kompas en het leuke is dat je helemaal zelf mag bepalen waar je heen wilt.

5. Geef nooit op. Eigenlijk wilde ik het opschrijven van je doelen als 5de tip geven, maar dit blijft toch de belangrijkste. Wees niet bang om af en toe op je bek te gaan, om het maar even zo te zeggen. Je kunt niet verliezen zolang je niet opgeeft. Natuurlijk zal er soms iets misgaan, maar zolang je blijft proberen kom je er toch wel. Zoals ik bij de vorige tip al schreef, mag je best een doel aanpassen op z’n tijd. Het belangrijkste is dat je de juiste richting op gaat.

Ik hoop dat je iets aan deze tips zult hebben en er ook gelijk iets mee gaat doen. Pak een stuk pen en papier, of open je notitieprogramma en begin te schrijven!Het stellen van doelen is heel belangrijk om je leven in de juiste richting te sturen.

Load More Related Articles
Load More By Vito
Load More In Productiever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also

Drink jij Genoeg Water? Zo Kom je Erachter!

Wat is er nou verfrissender dan een lekker glas water. Zelf drink ik er dagelijks minimaal…