Home Productiever Deze Zes Gewoontes Zie Je Bij Georganiseerde Mensen

Deze Zes Gewoontes Zie Je Bij Georganiseerde Mensen

6 min read
0
10
633

Je kunt niet in één dag van een sloddervos in een super georganiseerd persoon veranderen, maar je kunt wel kijken naar wat georganiseerde personen beter doen dan jij en daar vervolgens van leren. Vaak zitten dit soort verschillen in de gewoontes die mensen hebben.

Georganiseerd zijn zit ‘m niet zo zeer in het gedrag van een persoon, maar meer in de manier van denken. Je kunt jouw eigen manier van denken op ten duur ook verbeteren. Dat heeft wel even tijd nodig, maar als je weet wat er verandert moet worden ben je al een heel eind op weg.

Daarom in dit artikel zes gewoontes die jij op termijn jezelf kunt gaan aanleren zodat jij ook elke morgen achter een fris en opgeruimd bureau gaat zitten en je werkdag heel anders beginnen dan wanneer je eerst een stapel papier van je toetsenbord af moet sjouwen voordat je aan de slag kunt.

Een georganiseerd persoon:

Leest zijn/haar mail en post dagelijks

En met dagelijks bedoel ik zowel elke dag als één maal per dag. Kies een moment op de dag waarop je al je mails en post verwerkt. Niemand wilt ‘9999 ongelezen’ achter zijn Postvak IN knop hebben staan, maar als je de hele dag alleen maar met je mail bezig bent zul je ook niet productief zijn. Neem daarom een half uurtje per dag waarop je in één keer alles afhandelt.

Heeft z’n werkplek op orde

Hoe minder troep er op je bureau ligt, hoe prettiger en overzichtelijker je kunt werken. Zelf vind ik dat ontzettend belangrijk. Ik heb alleen mijn toetsenbord, muis en beeldscherm op mijn bureau.

Af en toe stiekem ook m’n telefoon, maar nooit stapels papieren die nog uitgezocht moeten worden. Als dit bij jou wel het geval is zul je die direct even uit moeten gaan zoeken.

Ook is het belangrijk om je spullen te sorteren en netjes in laatjes en kastjes te bewaren. Wanneer je iets gebruikt leg je het weer op dezelfde plek terug. Zo hoef je niet steeds opnieuw op te ruimen. Klinkt heel logisch, maar het is voor sommigen toch nog iets wat ze vaak verzuimen.

Plant alles van tevoren

Elke dag maak je een lijstje van dingen die gedaan moeten worden. Begin maar gewoon met schrijven in een kladblok, of nog beter: een leeg boekje met regels.

Vervolgens ga je deze punten sorteren op prioriteit. Heb je bijvoorbeeld 10 dingen te doen, dan zet je cijfers van 1 tot en met 10 voor deze punten. Stel daarna een nieuw lijstje op in deze volgorde. Zo weet je precies wat je zult moeten doen en in welke volgorde.

Zorgt voor voldoende brandstof

Als je de hele dag aan het werk bent vergeet je nog wel eens om je lichaam goed van eten en drinken te voorzien. Toch is dit echt heel belangrijk. Ik heb altijd een flesje water op bureau staan en eet regelmatig fruit en zo nu en dan een stevige volkoren/meergranen boterham.

Zet wekkers en herinneringen

Je kunt niet alle afspraken uit je hoofd onthouden als je een druk leven hebt. Het is dus verstandig om voor alles wat je op een bepaald tijdstip zult moeten doen een wekkertje of herinnering te zetten. Ik gebruik hier zelf altijd mijn smartphone voor.

Neemt regelmatig tijd voor zichzelf

Zo nu en dan heb je gewoon even wat tijd voor jezelf nodig. Tijd waarin je even een rondje door het park loopt of een hoofdstuk van een boek leest. Neem regelmatig even een korte pauze van bijvoorbeeld een kwartier. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe lang je weg kunt blijven van je werk, maar als je je gedachten even helemaal kunt verzetten kun je weer met frisse moed aan de slag.

Load More Related Articles
Load More By Vito
Load More In Productiever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also

Drink jij Genoeg Water? Zo Kom je Erachter!

Wat is er nou verfrissender dan een lekker glas water. Zelf drink ik er dagelijks minimaal…