Home Socialer Hoe krijg je jezelf uit de comfort zone?

Hoe krijg je jezelf uit de comfort zone?

9 min read
0
10
706

Bereik jij met gemak alles wat je maar wilt in het leven, of kom je wel eens obstakels tegen? Iedereen heeft wel eens met een tegenvaller te maken, maar als jij ontevreden bent met je leven zoals het nu gaat, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen. Wat zou je daar precies aan moeten doen? De oplossing ligt dichterbij dan je denkt.

Wat de meesten tegenhoud om een succesvol leven te leiden is hun eigen brein. Wij mensen hebben namelijk een bewustzijn en een onderbewustzijn. Terwijl je deze pagina leest analyseert je bewustzijn de letters op je beeldscherm en worden de leestekens die ertussen staan door je onderbewustzijn verwerkt. Je onderbewustzijn heeft meer invloed dan je misschien zou denken.

Alles wat je ooit hebt meegemaakt wordt ergens in je onderbewustzijn opgeslagen. Je kunt het zien als een oneindige opslag van emoties en herinneringen. Wanneer je maar wilt heb je direct toegang tot deze informatie. Zo kan je onder andere namen en gezichten onthouden, en weet je de weg naar huis te vinden.

Een belangrijke taak van het onderbewustzijn is het koppelen van bepaalde emoties aan activiteiten. Neem als voorbeeld even je handen bij een vuurtje houden. Op het moment dat je de warmte bij je handen voelt zul je onmiddellijk een (lichtelijk) gevoel van angst ervaren. Dat mechanisme is er om ons veilig te houden in zulke situaties.

Deze associatie leg je ook bij positieve dingen. Zoals wanneer je bijvoorbeeld een gerecht proeft, of een bepaald muzieknummer hoort en daar een fijne emotie bij krijgt die dan vaak gebaseerd is op een eerdere ervaring met dat gerecht of dat specifieke nummer.

Het probleem

Eigenlijk zou je het onderbewustzijn dus kunnen zien als een soort van recorder die in staat is om herinneringen en emoties op te nemen en af te spelen. Het probleem hierbij is wel dat er ook verkeerde verbanden gelegd kunnen worden. Dit gebeurd dan meestal wanneer je iets nieuws probeert. Je onderbewustzijn gaat dan zoeken naar een koppeling tussen een eerder voorval wat vergelijkbaar is met wat je aan het proberen bent.

Wij mensen zijn om deze reden vaak geneigd om onszelf zo min mogelijk in situaties te brengen die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Het gebied van situaties die je wel al eens hebt meegemaakt en waarin je je dus gemakkelijk voelt omdat je onderbewustzijn hier wel een eerdere herinnering of emotie aan kan koppelen, noemen we de comfort zone.

Veel mensen vinden het prettig om binnen deze zone te blijven. Toch zul je merken dat wanneer je altijd in deze zone probeert te blijven, je nooit echt kunt groeien als persoon. Je zult in de meeste gevallen nieuwe dingen moeten proberen om je doelen te bereiken.

De oplossing

Oké, nu zitten we dus met het probleem van de verkeerde verbanden en daarmee gepaard gaat het ongemakkelijke gevoel van het verlaten van je vertrouwde comfort zone. Wat gaan we hieraan doen?

Laten we even beginnen met een voorbeeldje. Stel dat je voor jezelf een doel hebt gesteld om 5000 euro per maand te verdienen. Jij hebt uitgerekend dat dit voor jou het ideale bedrag is en bent ervan overtuigd dat wanneer je dit inkomen hebt je alles kunt doen wat je wilt.

Op het moment dat je dat doel op papier zet begint je onderbewustzijn al mee te draaien. Het probeert om alle dingen die je weet over geld verdienen op te halen en al snel bedenk je dat je misschien wel een beter betaalde baan nodig hebt of een stuk meer uren moet gaan werken.

Ondanks dat je nu geprobeerd hebt om je zinnen op je doel te zetten en er van overtuigd bent dat het jou gaat lukken om 5000 euro per maand te gaan verdienen, weet je nog helemaal niet hoe je hier moet gaan komen en mis je nog een stuk ervaring. Hierdoor wordt het uiteindelijk erg lastig om daadwerkelijk bij je doel te komen.

Hoe pak je dit aan?

Er zijn twee manieren om dit probleem aan te pakken. Je kunt je op een stapel boeken storten, het internet afstruinen en proberen om zoveel mogelijk informatie op te pakken op het gebied van je doel. Hierbij is het ook heel handig om mensen die het doel al bereikt hebben te bestuderen. Je kunt jezelf makkelijker overtuigen dat je iets kunt als je iemand bestudeerd hebt die het al gedaan heeft.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je onderbewustzijn even helemaal leeg te maken op het gebied van het doel dat je wilt bereiken. In het geval van het salaris wat we net besproken hebben maak je je brein even helemaal leeg van alles wat je weet op het gebied van geld verdienen.

Zoals we in het begin van dit artikel besproken hebben over je hand bij het vuur houden kun je het uitsluiten van verbanden die je onderbewustzijn legt zien als een kwestie van gewenning. Als je elke dag aan het lassen bent zul je een stuk minder angst voelen voor vuur en na verloop van tijd zelfs helemaal niet meer.

Probeer bijna elk doel dat je stelt buiten je comfort zone te stellen en je zult merken dat je jezelf veel beter ontwikkelt en dat je als persoon zult groeien.

Load More Related Articles
Load More By Vito
Load More In Socialer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also

Drink jij Genoeg Water? Zo Kom je Erachter!

Wat is er nou verfrissender dan een lekker glas water. Zelf drink ik er dagelijks minimaal…