Home Socialer Hoe leer je het beste van de mensen om je heen?

Hoe leer je het beste van de mensen om je heen?

6 min read
0
0
429

Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat. Of in grootmoeders woorden; Waar je mee omgaat word je mee besmet. Iedereen wordt beïnvloed door mensen om zich heen. Of je nu tegen ze opkijkt of ze juist veracht. Als je het leven bekijkt als een verhaal zijn de mensen om je heen de spelers hierin. Net zoals je van de spelers in andere verhalen kunt leren kun je ook veel leren van de karakters in jouw eigen verhaal.

Heb je ooit een film gekeken en gedacht: ‘Wat hij/zij kan wil ik ook kunnen’. En dan heb ik het niet over Spiderman-achtige praktijken. Ik doel op bijvoorbeeld een persoon die geweldig piano kan spelen. Dit soort mensen kun je veel van leren, zowel in films als in het echte leven.

Ooit heb ik, volgens mij uit een boek, het idee opgedaan om alles wat je van de personen om je heen kunt leren (of wat je juist absoluut niet van ze over wilt nemen) bij te houden in een soort dagboek. Dat verhaal betrof een vrouw die door heel Europa reisde en tijdens de reis ontzettend veel mensen ontmoette. De een wat invloedrijker dan de ander, maar zelfs van de mensen die ze maar 5 minuten sprak wilde ze iets leren.

Persoonlijk vind ik dit een ontzettend krachtige eigenschap van deze dame. Ik zou je willen aanraden om hier vandaag nog zelf mee te beginnen. Pak een leeg boek met lijntjes, waar je er overigens altijd een paar van moet hebben liggen ;). Begin met de personen waar je het meest frequent mee in aanraking bent, zoals bijvoorbeeld je gezin, vriend/vriendin, collega’s of je ouders.

Dit zijn de hoofdpersonen in jouw verhaal. Het klinkt misschien een beetje gek, maar van deze personen is het juist het lastigst om iets te leren. Juist bij de mensen die het dichtste bij staan let je over het algemeen het minste op de details in hun karaktereigenschappen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je elke dag met ze omgaat. Je raakt aan hun gedrag gewend.

Oké, dus ik ga er voor het gemak even vanuit dat je al begonnen bent met jouw dagboek. Als je net begint met een leeg boek moet je zoveel mogelijk opschrijven. Soms kom je dan eigenschappen tegen die jij nog niet bezit maar wel graag wilt overnemen. Zoals ik eerder in dit artikel het voorbeeld gaf van de pianist, loop je als je eenmaal met jouw verhaal begonnen bent steeds vaker tegen dit soort inzichten aan.

Ook zal het teeds vaker voorkomen dat je bepaalde eigenschappen van mensen noteert waarvan je die nooit bij jezelf zou willen zien. Één van de beste voorbeelden hierin vind ik persoonlijk de eigenschap: klagen. Sommige mensen hebben hier echt te veel kaas van gegeten en doen het het liefst de hele dag door. Staat bij mij op nummer 1 van eigenschappen die ik niet over wil nemen.

Begin vandaag nog met jouw verhaal en schrijf van iedereen die je tegenkomt vanaf nu, ook al spreek je ze maar heel even, zoveel mogelijk eigenschappen op. Ook al zijn het er maar een paar. Schrijf ze allemaal op en je zult merken dat het een stuk makkelijker wordt om te bepalen wie jij wilt zijn.

Load More Related Articles
Load More By Vito
Load More In Socialer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also

Drink jij Genoeg Water? Zo Kom je Erachter!

Wat is er nou verfrissender dan een lekker glas water. Zelf drink ik er dagelijks minimaal…